Δεκαοκτώ χρόνια μετά, και με το εδώλιο του κατηγορουμένου να είναι κενό, ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας η δίκη του Κώστα Πάσσαρη για τη δολοφονία δύο αστυνομικών τον Φεβρουάριο του 2001 στο Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».
Υπενθυμίζεται ότι παρά την επιθυμία και του ίδιου του κατηγορούμενου να έρθει στην Ελλάδα και να λογοδοτήσει, οι ρουμανικές αρχές δεν έκαναν δεκτό για διαδικαστικούς λόγους το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την έκδοση του στην χώρα μας.
Ο Κώστας Πάσσαρης εκτίει στην γειτονική χώρα ποινή δις ισοβίων για εγκλήματα που έχει διαπράξει εκεί.
Στη δίκη πάντως που ξεκίνησε σήμερα σε πρώτο βαθμό, εκείνο που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, με βάση τις μαρτυρίες, ήταν το γεγονός της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε -κατά την μεταγωγή του- τότε ένας κρατούμενος που είχε χαρακτηριστεί ως επικίνδυνος με αποτέλεσμα να χάσουν στην ζωή τους οι δυο αστυνομικοί.
Όπως ακούστηκε στο δικαστήριο παρά το γεγονός της επικινδυνότητας του κρατουμένου, δεν δόθηκε η ανάλογη προσοχή ως προς τα μέτρα ασφαλείας. Από τις καταθέσεις πάντως των υπεύθυνων αστυνομικών και φρουρών δεν προέκυψε το πως ο Κ. Πάσσαρης βρήκε το περίστροφο που χρησιμοποίησε κατά την απόδραση του από το Νοσοκομείο, αλλά και πως κατάφερε να λύσει τις χειροπέδες του.
Υποστήριξε καταθέτοντας ένας εκ των μαρτύρων:
«Είμαι ο πρώτος και ακολουθεί ο Αλεβιζόπουλος που κρατάει αγκαζέ τον Πάσσαρη. Ακούω ένα μπαμ και τον Αλεβιζόπουλο να λέει κάτι σαν «Με έφαγε». Έπιασε την κοιλιά του και έπεσε κάτω. Ήταν σχεδόν εξ επαφής. Γυρνάω και βλέπω τον κρατούμενο με τεντωμένα μπροστά τα χέρια του. Με πυροβόλησε δύο φορές. Πριν καν πέσω , χτύπησε τον δεύτερο, το Δρακόπουλο. Ούτε κιχ δεν έβγαλε. Ο Πάσσαρης πήδηξε τις σκάλες και έφυγε. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα χέρια του ήταν δεμένα όταν πυροβόλησε και όταν πήδηξε τις σκάλες. Λύθηκε μετά».
Πολιτική Αγωγή: Που μπορεί να βρήκε το όπλο; Μάρτυρας: Δεν ήμουν στην παραλαβή της μεταγωγής και δεν ξέρω πού βρήκε το όπλο. Πολ. Αγωγή: Ποιός του έδωσε τα χέρια μπροστά; Γιατί έπρεπε να ήταν πίσω. Μάρτυρας: Δεν ξέρω. Πολ. Αγωγή: Πώς λύθηκαν οι χειροπέδες του; Μάρτυρας: Μόνο ο ίδιος μπορεί να σας τα πει αυτά… Πρόεδρος: Εσάς κ. συνήγορε, σας είπε πού το βρήκε το όπλο; Αφού αποδέχεται τις κατηγορίες… Υπεράσπιση: Δεν μπορώ να τοποθετηθώ… Απ΄ την πλευρά του ο Κ.Πάσσαρης που έχει ήδη καταδικαστεί σε συνολική ποινή 22 ετών για τα πλημμελήματα που αντιμετωπίζει, αποδέχεται – δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του – τα αδικήματα που του καταλογίζονται, πλην της ληστείας πρακτορείου της ΔΕΗ στο Περιστέρι με λεία 3 εκατομμύρια δρχ, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας υπάλληλος. Μάλιστα ο συνήγορος του έκανε λόγο στο δικαστήριο για την μεταμέλεια του εντολέα του.
Όπως είπε, ο Κ. Πάσσαρης είναι πλέον «ένας άνθρωπος κοντά στη θρησκεία, συμμετέχει σε εκθέσεις ζωγραφικής, έχει λάβει βραβεία ποίησης και δημιουργικής γραφής. Έχει επιδείξει εξαιρετικά καλή διαγωγή».
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής αγωγής που αντέτεινε στην “αγιοποίηση του” ζητώντας να μην ληφθούν υπόψη από το δικαστήρια τα πιστοποιητικά καλής διαγωγής του Κ. Πάσσαρη.